Pearson ispitni centar

DIALOGOS je akreditovan kao prvi Pearson ispitni centar za područje Bosne i Hercegovine. Na taj način omogućavamo sticanje međunarodno prepoznatog Pearson sertifikata iz engleskog jezika.
Pearson je svjetska vodeća kompanija za učenje i obuhvata Penguin, Dorling Kindersley, the Financial Times i Pearson Education business. Obrazovni sadržaji kombinuju 150 godina iskustva sa onlajn podrškom za svakog pojedinog učenika.

Pearson Test of English (PTE) je niz testova iz engleskog jezika čiji je cilj provjera poznavanja engleskog jezika učenika kod kojih engleski nije maternji jezik. Ovaj niz testova takođe podrazumijeva PTE General (Opšti), PTE Academic (Akademski) i PTE Young Learners (za mlade polaznike).

PTE General (Opšti)

PTE General (Pearson Test of English General) je međunarodno priznati program za procjenu znanja iz engleskog jezika. Polaganjem testa moći ćete da potvrdite svoje jezičke sposobnosti, koje mogu biti od koristi u daljem obrazovanju ili prilikom zaposlenja.

Činjenice u vezi sa PTE General testom:

• PTE General se zasniva na situacijama iz stvarnog života i integriše sve četiri vještine (slušanje, čitanje, govor i pisanje).
• Osmišljen je tako da Vam omogući slobodu da izrazite sebe i demonstrirate koliko dobro možete da koristite engleski jezik.
• Procjenjuje komunikativne vještine i sposobnosti koje ste osvojili tokom vaših redovnih časova engleskog jezika.
• Koristi materijale i zadatke iz stvarnog života, kao što su pisanje poruka, razumijevanje razgovora i prezentacija, razumijevanje novinskih članaka ili učešće u razgovorima.
• Usklađen je sa CEF nivoima.

Usklađenost sa Zajedničkim evropskim okvirom (CEF)

Šest nivoa koje sadrži PTE General osmišljeni su tako da budu usklađeni sa CEF-om, međunarodno prepoznatim mjerilom jezičkih sposobnosti.

PTE General - Opis nivoa:

Nivo 5 C2 - Stručni/Proficient
Nivo 4 C1 - Napredni/Advanced
Nivo 3 B2 - Viši srednji/Upper Intermediate
Nivo 2 B1 - Srednji/Intermediate
Nivo 1 A2 - Elementarni/Elementary
Nivo A1 A1 - Osnovni/Foundation

PTE Young Learners (za mlade polaznike)

PTE Young Learners (Pearson Test of English Young Learners) osmišljen je kao zanimljiv i zabavan način testiranja za djecu, te tako čini prvo iskustvo učenja engleskog jezika motivišućim i nezaboravnim.

Postoje četiri nivoa:

Firstwords je osmišljen za najmlađe polaznike koji su tek počeli da uče engleski u akademskom okruženju. Ovaj test je koristan za savlađivanje engleskog alfabeta. Cilj ovog ispita je prvenstveno testiranje komunikacione sposobnosti polaznika.

Springboard je namijenjen mladim polaznicima koji su već imali prilike da se upoznaju sa engleskim u akademskom okruženju i koji su na višem nivou u odnosu na Firstwords.

Quickmarch je namijenjen onim polaznicima koji su dostigli osnovni nivo engleskog i koji su na višem nivou znanja u odnosu na Springboard

Breakthrough je namijenjen onim polaznicima koji vladaju engleskim jezikom na elementarnom nivou. Ovaj ispit podrazumijeva sve elemente silabusa za prva tri nivoa (Firstwords, Springboard i Quickmarch). Polaznici na ovom nivou znanja koji imaju 14 ili više godina mogu po želji raditi PTE General - Nivo 1.

Činjenice u vezi sa PTE Young Learners testiranjem:

• Testiranje je realistično – zasniva se na relevantnim i stvarnim situacijama iz svakodnevnog života koje djeca razumiju.
• Format ispita je prilagođen djeci – tako je strukturiran da je djeci prijatan i čini ih opuštenima.
• Test je zabavan – tako je osmišljen da potiče učenje i stimuliše interes za engleski jezik.
• Test je praktičan – mjeri stvarno poznavanje engleskog usmjeravanjem manje na gramatiku a više na komunikaciju.
• Gradi samopouzdanje – daje djeci slobodu da se izraze i da pokažu kako dobro mogu da se služe engleskim.
• Mjeri napredak – djeca mogu kreirati svoj portfolio sertifikata koje dodjeljuje Edexcel, najveće ispitno tijelo u Velikoj Britaniji.
• Podrazumijeva nezavisno ocjenjivanje – ukazuje na efikasan sistem podučavanja u školi.

Više informacija na www.pearsonpte.com